Tuesday, May 24, 2016

Orkid is TWO years old! :D

Assalammualaikum.


Lama tak update pasal Orkid. 13 Mei lepas, dia dah 2 tahun! Yeyy!! Mama doakan Orkid jadi seorang anak yang solehah, gembira selalu dan sihat sentiasa. Kami  tak buat majlis jemput kawan-kawan, sebab nak save bajet hehehe, itu pun berapa kali fikir nak buat ke tak. Jadi kami buat party of 3 je lah sebab last year tak sambut pun. Baba belikan Orkid bantal Hello Kitty besar tu, mama belum bagi lagi tunggu gaji ya. Belanja gambar sikit. :)

Mula nk order kek Hello Kitty tp tak jadi, beli dari Baskin Robbin je. Tapi cantik!



Sayang mama baba!!
Bawa anak dara ni jalan-jalan pakai baju baru.


Update Orkid setakat ni, dia dah faham mama baba cakap dengan dia. Kalau minta ambilkan barang ke, mintak simpan mainan ke apa ke dia faham dan buat. Dia pun boleh bercakap tapi certain words saja kami faham haha yang lain tu kami belum dapat tangkap lagi. Kadang-kadang kesian juga dia nak bercakap tapi kami tak faham. Yelah, nak aiskrim tapi cakap aakwim. Tu okay lagi, ada yang kami tak faham langsung. Kikiki..takpe la sayang nanti belajar lagi. 

Sebenarnya birthday dia hari Jumaat jadi kami belikan kek untuk dia bawa ke school. Bukan main seronok lagi siap nyanyi lagu birthday, pakai dress cantik. Esoknya hari sabtu baru kami sambut bertiga. Haa siap tak bagi dia keluar bilik lagi. Mandi wangi-wangi, pakai cantik-cantik, keluar bilik je ada belon dengan kek semua. Suka tengok dia happy. Berapa kali makan kek tu. Fuh. Takpa sekali sekala mama kasi can. :)

Orkid celebrate birthday kat taska.

Tak sangka dah 2 tahun! Sekarang ni proses wean off, mula-mula dia ada cuba jugak tapi mama rindu lepas tu so mama tangguh kejap. Hahaha. Tapi kena wean off jugak tau Orkid, nak bagitau sebab kat sini pun malas. Anak semua orang lain-lain pe'el nya. Hee.

Happy Birthday Orkid Jameela!!

Friday, May 6, 2016

My Birthday!

Assalammualaikum.

I've turned 30 last 30th April 2016. Hati masih muda tapi keadaan tak mengizinkan untuk bermudaan so get over it. Tak mengizinkan tu seperti nak lepak luar tak boleh, nak layan muzik zaman muda kena pakai earphone, nak tengok wayang kena tunggu anak besaq dulu, nak sembang tak merapu pun kena limit!! Lol.

Sempena masuk umur baru ni, life is going well. Cuma life biasa sajalah tak ada vavavoom macam kerja gaji 30k ka...ada buku sendiri ka...beli kereta baru kaa..biasa-biasa saja tapi alhamdulillah dah ada keluarga kecil dan perut yang tak berapa kecil banding dulu. Cukuplah kesihatan okay, parents sihat, suami anak sihat happy. :D

Sadly, I've to work on that day. Tapi takpalah, setengah hari ja pun. Nak cuti pun sayang sebab cuti dikira sehari. Jadi pagi tu my husband and baby toddler pun bangun awal, wangi-wangi, teman mama pergi kerja! Orkid kerja lebih sikit okay, dia kena teman mama kat ofis hewhewhew.

Pagi-pagi ajak selfie. Budak ni tau nak selak tudung sajalah time-time ni.

Wefie pulak dah. 
                                                 
                                                  Hm bila nak sampai ofis taktau hahahhaa.

                                      
                                          Okayy bukak youtube. Lepas ni kita jalan-jalan satu ofis.


Habis jalan-jalan tengok ada makanan. Wahhh walaupun Labour Day punya hahaha. Tapi dah selamat dimakan Orkid n Baba. 
Selesai makan, dance, makan dan nampak gaya macam mengantuk dah tu.
                                           
Habis kerja pukul 1, 12:59 dah tutup lampu. Hahaha. Punya tak sabar nak makan pavlova. Suka gila pavlova, especially kat Ben's Pavillion. Tak manis sangat, portion besar dan tak lembut sangat. Gitteww iklan free.

Lupa nak bagitau. masuk ja kereta. Husband hulur hadiah. Yeyyy walaupun dah tau hadiah apa sebab sendiri request dan sendiri beli sama-sama. Hahahaa untuk kebaikkan bersama. Lagipun saya tak ada hobi ka apa....nak muka flawless ja idaman hati. Hehehe. So...kami dah beli beberapa minggu sebelum. Tapi nak cerita ni, lepas beli hadiah, husband bukannya nak simpan hadiah tu, sorok ka apa, dia pi letak dalam bilik solat. Hari-hari solat dok terpandang hadiah yang tak boleh nak bukak lagi. Hahaha geram mak. Apo entah. Last-last dia simpan jugak lepas saya cakap tak kusyukk...wakakaka.

Body Shop Drops Of Light+Drops of Youth. Yayy! Thank you sayang!!!
 Lepas tu dia hulur lagi satu hadiahh...wahh excited nak bukak! Ada video sebenarnya tapi disebabkan nampak dagu berlapis yang sangat menggerunkan itu maka saya tak jadi nak post.

Dia dah ambil gambar awal-awal dengan Orkid. Bunga Orkid.
Yayy thank you sayang! Cantik sangat.  Kening yang paling tak tahan tu. Hahaha.
Dalam kereta, Orkid dah tidur. Sesampai di Pavillion, kami harap Orkid boleh sambung tidurlah sebab dia penat, dah tu selalunya masuk dalam stroller mesti terjaga. Tapi kali ni dia penat makan banyak agaknya maka.... 

Orkid pun tidur nyenyak...

Dapatlah mama baba makan dengan tenang.
Nasiblah dapat seat depan sekali dekat entrance. Tapi tak apalah, janji pavlova ada! Hehhe. Dulu masa pregnant kerap makan pavlova. La ni tak boleh la hari-hari, baik pakai duit tu beli pampers ka apa. Hehehehe.

Makan dulu.

Gambar sendiri ada tapi malu pulak nak upload hahhahaha maybe sebab selfie ja banyak. Kalau ada mood n jumpa gambaq lawa baru nk edit tambah gambaq. Heuheuheu. Moving on to the food please!


Pavlova kegemaran sudah sampaiii...2 tingkat uols!


Tapi Orkid pun dah bangun. Dia nak 'kek'. Manis ni Orkid oi...bagilah rasa sikit.
Dah selesai makan, kami gerak ke Bangi. Hujan sangat lebat. Siap sempat berhenti kat stesyen minyak, tidur kejap. Kejap je la sebab Orkid takmau tidur..dia nak jalan-jalan dalam kereta...atas mama dia..atas baba dia..T__T

Anyway, kami pi Bangi untuk shopping sebab husband cakap dia nak belanja baju. Dapatlah sehelai baju setelah jalan 2 blok kedai. Tapi to be honest, baju muslimah la ni banyak design sama saja. Dahla mahal padahal modal takdakla mahal macam tu. Ini kebenaran okay! Lagi satu, banyak jual jubah. Saya tak pakai sangat jubah...takut takdak saiz. Mak jeling je dari luar okay. Hahaha.

Selesai makan dan shopping, kami pun balik rumah. Rehat pulak lah. Hadiah dah gantung di dinding. Jambangan bunga tu dari zaman belum kahwin lagi dok simpan. Entahlah memang pesen menyimpan flower bouquets.


Overall, it was a great dayyy! Thank you sayang for the day! Selamat hari lahir kepada diri sendiri! Dah boleh dah plan untuk birthday Orkid 13hb May dengan uruskan majlis birthday office sebab dah jadi birthday commitee pulak dah tahun ni hahahaha adoila.

Toodles!!! :D